ELENA BELOBRAGINA

Elena Belobragina, född 1995, bor och är aktiv i Stockholm. Hennes konstnärliga karriär började med en passion för att utforska och teckna energier runt henne. Idag handlar hennes konst till stor del av att gestalta berättelser.

Det är viktigt för Belobragina att skapa ett objekt som reflekterar hennes koncept men som samtidigt skapas i dialog med betraktaren.

Historiskt har samhället ansett att en kvinnas emotionella sida är en svaghet. Elena vänder på denna tanke och frågar sig om inte kvinnors höga känslighet är hennes största styrka. En av världens mest kända berättelserna som skrivits av en man, som handlar om en kvinna, berättar inte bara om hur människan utvisades ur paradiset utan också om hur en kvinna straffades för sin känslighet. Å ena sidan beskrivs Eva som den första kvinnan, som förstörde för mänskligheten men i Belobraginas konst beskrivs hon som någon på jakt efter sanning och kunskap – någon som följer sin intuition. Ett av Elena Belobraginas vanligast förekommande teman är kvinnan i ett patriarkalt samhälle. Här får vi följa en berättelse målad av en kvinna, där kvinnans intuition och känslighet inte är en svaghet utan en styrka.